naar het menu Wijzigingen 2023

Dopinglijst 2023 en 2024

Per 1 januari 2023 treedt de Dopinglijst 2023 in werking. De Dopinglijst 2023 bevat een aantal relatief kleine wijzigingen ten opzichte van de Dopinglijst 2022. Tevens kondigen we alvast een belangrijke grote wijziging aan: per 1 januari 2024 komt de morfineachtige stof tramadol op de dopinglijst.

Dopinglijst 2023 (relatief kleine wijzigingen)

  • Solriamfetol is toegevoegd als verboden stof onder categorie S6. Stimulantia.
  • Alle antilichamen van de voorlopers van myostatine zijn verboden onder categorie S4. Hormoon- en metabole modulatoren. Apitegromab is toegevoegd als voorbeeld hiervan.
  • Minigolf (World Mini-Golf Federation, WMF) is toegevoegd als sport waarbinnen bètablokkers (Categorie P1) verboden zijn binnen wedstrijdverband.
  • Bètablokkers zijn niet meer alleen binnen wedstrijdverband, maar nu ook buiten wedstrijdverband verboden binnen de onderwatersport (World Under Water Federation, CMAS) in alle subdisciplines van freediving, spearfishing en target shooting.

Tramadol (2024)

Vooruitlopend op de Dopinglijst 2024 geeft WADA aan dat tramadol per 1 januari 2024 binnen wedstrijdverband verboden zal zijn. Tramadol is een pijnstiller en zal worden toegevoegd aan de categorie S7. Narcotica. De mededeling komt nu alvast, zodat sporters, (para)medische begeleiders, laboratoria en sportorganisaties tijd hebben om zich hierop voor te bereiden.

Bronbestanden

Hierboven staan de belangrijkste wijzigingen beschreven. Voor een volledig overzicht, zie de bronbestanden van WADA.

De complete Nederlandse vertaling van de WADA Dopinglijst 2023 is vanaf 1 januari 2023 te vinden op de website van de Dopingautoriteit en in het (sub)menu van de Dopingwaaier App.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Stuur dan een e-mail naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl of stel je vraag via WhatsApp (06-11226200). Vragen worden binnen één werkdag beantwoord.